Hoppa till innehåll →

Webontwerp voor een nieuwssite

De afgelopen jaren hebben ontwikkelingen in de technologie de journalistiek op zijn kop gezet. De nieuwslezer is kritischer geworden en minder geconcentreerd, mensen willen online snel geïnformeerd worden in weinig tijd. Ik vertel graag over mezelf, maar dit is natuurlijk helemaal anders dan echt nieuws brengen. Een goede nieuwssite moet dus voldoen aan de eisen van een kritische onlineconsument. Hieronder een aantal tips om een efficiënte en succesvolle nieuwssite te maken:

Tip 1. Een site is geen krant

Het is begrijpelijk dat een krant die online gaat de ervaring van een papieren krant als uitgangspunt neemt. Echter, er zijn belangrijke verschillen en bovendien heeft een website mogelijkheden waarvan het een zonde zou zijn om ze niet te benutten. Het belangrijkste is dat de site overzichtelijk oogt. Gebruik niet meer dan 3 kolommen en wees niet bang om witruimte te gebruiken. Je kunt een slider bovenin plaatsen met een kort filmpje van het laatste nieuws. Houd het strak en simpel. Maak zoveel mogelijk gebruik van Visuals voor standaard items. Je kunt bijvoorbeeld een balk bovenin de site maken met het weer, andere informatie en de beurskoersen.

Zorg dat bezoekers vanaf de landingspagina makkelijk kunnen navigeren naar verschillende onderwerpen of artikelen, en zet de homepage niet propvol met informatie. Je doel is mensen nieuwsgierig maken zodat ze doorklikken. Besteed aandacht aan de structuur van je site, ga ervan uit dat de nieuwslezer nieuwsgierig is maar ook kritisch en dat hij snel door moet kunnen klikken voor specifieke informatie.

Tip 2.Mobiele applicatie

Nieuws lezen op een mobiele telefoon of tablet is enorm populair en heeft bovendien de toekomst, zorg dus voor een goede mobiele ervaring, die niet te ingewikkeld of te serieus is. Korte nieuwsitems in de vorm van een filmpje werken het best.

Tip 3. Wees Actueel

Alles draait om actualiteit en dit is ook binnen jouw website het allerbelangrijkste. Zorg altijd voor een zo actueel mogelijk nieuwsbericht op de landingspagina van je website. De foto die je bij het bericht plaatst is ook van groot belang, daar zullen lezers het eerst naar kijken.

Tip 4. Houd rekening met je lezer

Het interessante van nieuws op een site is dat je het gedrag van je bezoekers kunt volgen. Maak hier handig gebruik van en maak een balkje op je homepage met een ranking van de meest populaire/ meest gelezen berichten. Hou ook rekening met je doelgroep. Maak bijvoorbeeld een onderdeel voor vrouwen, sportliefhebbers, enz.

Publicerat i Okategoriserade