Hoppa till innehåll →

De perfecte blog maken

Voor de grap werd aan het einde van de jaren ’90 het woord blog voor het eerst gebruikt om te refereren naar weblogs: dagboeken op het internet. Dat bloggen zo’n enorme vlucht zou nemen had niemand kunnen voorspellen. Tegenwoordig komen er dagelijks blogs bij, over reizen, cultuur, koken, de actualiteit en duizenden andere onderwerpen. In feite kan iedereen een blog beginnen, maar het liefst wil je je natuurlijk onderscheiden van de rest. Een aantal design tips die jouw blog tot een succes maken:

Lay-out

Wanneereen bezoeker je blog opent, moet hij meteen een helder en mooi vormgegeven beeld krijgen van jou en van wat je wil vertellen met je blog. De lay-out moet natuurlijk passen bij het type blog dat je hebt, dus een foto- video- of audioblog zal er anders uitzien dan een blog met alleen maar tekst.

Simpel maar krachtig

Minder is meer. Klinkt als een cliché, maar het is zeker waar als het gaat om de vormgeving van jouw blog. Wees niet bang om witruimte te gebruiken, of kies voor illustraties op een gekleurde achtergrond. Neem sociale media icoontjes op in je site, het is leuk als mensen ook je facebook kunnen zien, maar houd het simpel en geef niet meer dan 3 opties. Gebruik verder een duidelijk leesbaar lettertype en een lettergrootte van 12 punt.

Mobiel leesbaar

Blogs zijn bij uitstek webpagina’s die veel gelezen worden op mobiele telefoons of tablets. De meeste online tools of platforms voor blogs zijn vrij goed leesbaar op mobiele apparaten, maar het is handig er in de vormgeving van je blog ook een beetje rekening mee te houden en zelf te testen of het er mobiel goed uitziet.

Creëer dynamiek

Een bewegend element kan je pagina visueel veel interessanter maken, het hoeft niet ingewikkeld te zijn, een korte animatie kan je hele blog opfrissen.

Jouw blog is uniek

Jouw blog wordt een succes door hem persoonlijk te houden, blijf dichtbij jezelf en vind je eigen niche. Het is leuk en makkelijk om online inspiratie op te doen maar richt je niet teveel op alle blogs die er al zijn. Experimenteer met vormgeving om je eigen stijl te vinden. Zorg dat je content geschikt is voor het web, dus vermijdt al te lange teksten en post met regelmaat. Als bezoekers een verouderd bericht zien zullen ze snel weg klikken. Als ze zien dat je net vanochtend hebt gepost zullen ze gaan lezen en vervolgens ook je oudere berichten lezen. Volg al deze tips en je krijgt een blog die anders is dan alle andere!

Publicerat i Okategoriserade